Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu

Kelové závitky

Z multifunkčnej parnej rúry

Originálny slávnostný obed, ktorým oslníte každú návštevu.

Prísady na kelové závitky

Závitky

½ ks kelu, 4 ks kuracích stehien bez kostí a kože, 3 strúčiky cesnaku, 1 čili paprička, 40 g zázvoru, ½ zväzku jarnej cibuľky, 1 lyžica sójovej omáčky, 2 lyžice omáčky hoisin, kôra a šťava z 2 ks citróna, 2 lyžice lístkov koriandra

Zálievka

30 ml orechového oleja, 1 lyžica medu, 1 lyžica sójovej omáčky, šťava z 2 ks limetiek, soľ

Šalát

1 ks veľkého baklažánu, ½ zväzku jarnej cibuľky, 1 lyžica lístkov koriandra, 1 lyžica lístkov mäty, 1 lyžica lístkov bazalky, 2 ks čili papričiek, 4 lyžice arašidov, 2 lyžice čiernych sezamových semienok, Sladkokyslá omáčka (Sweetchilly) na podávanie

Príprava

1/ Pripravte si kelové listy

Kel rozoberieme, veľké listy rozložíme na dierovaný plech a vložíme do predhriatej rúry nastavenej na funkciu Vlhká para, varíme pri teplote 96 °C asi 3 minúty. Potom listy ihneď schladíme v studenej vode s ľadom, scedíme a osušíme papierovou utierkou.Baklažány olúpeme, nakrájame na kocky 1 x 1 cm a dáme variť do predhriatej rúry s funkciou Vlhká para pri teplote 96 °C na 12 minút, potom necháme vychladnúť. 

2/ Pripravte si náplň do závitkov

Zázvor, cesnak, čili, jarnú cibuľku a koriander rozmixujeme v kuchynskom robote na hladkú pastu, do ktorej pridáme kuracie mäso, sójovú omáčku a omáčku hoisin, citrónovú šťavu a kôru, soľ a opäť rozmixujeme na konzistenciu mletého mäsa.

3/ Závitky naplňte a uvarte ich v pare

Pomocou lyžice rozdelíme kuraciu zmes na kelové listy a zrolujeme podobne ako španielske vtáčiky. Hotové závitky preložíme do dierovanej nádoby, do stredu jedného závitku zapichneme teplotnú sondu a varíme v predhriatej rúre s funkciou Vlhká para pri teplote 96 °C. Sondu nastavíme na 80 °C.

4/ Zeleninová príloha

Baklažány zmiešame s nasekanou čili papričkou, bylinkami, cibuľkou a arašidmi. Pripravíme si zálievku z limetkovej šťavy, oleja, sójovej omáčky, medu a soli. Zálievkou ochutíme baklažánový šalát. Baklažánový šalát naložíme na taniere, posypeme sezamovými semienkami, navrch položíme prekrojené závitky a podávame s mištičkou sladkokyslej omáčky.