Citrónový koláč

Krikľavý citrón

Zlatistá kôrka

Tento koláč vždy vyčarí úsmev na tvári.

Prísady na citrónový koláč

(pre 1 koláč 20 cm široký)

Patè sucree

50 g práškového cukru, 130 g masla, 180 g múky, 10 g vody

Nákyp

25 g múky, 170 g cukru, 100 g citrónovej šťavy, dve vajcia, jeden žĺtok

1 g soli

Kôra z 1 citrónu

Snehové pusinky

Dve bielka, 100 g cukru, 35 g vody

Ako na to

Pekár používajúci Pomocníka Electrolux pripravujúci chutné cesto

1) Pripravte Patè sucrée

Použite kuchynského robota Electrolux a spracujte múku, práškový cukor a maslo do formy pripomínajúcej chlebové strúhanku. Pridajte vodu a spracujte, kým sa cesto nespojí. Z cesta vytvarujte bochník a zakryte ho fóliou. Nechajte postáť v chladničke asi 20 minút. Potom predhrejte rúru na 180 °C.

Kuchynský robot Electrolux
Zoznámte sa so svojím pomocníkom

Dopracujte sa k lepšiemu pečeniu šľahaním a miešaním. Náš robot zjednoduší ťažké úkony, aby ste mali viac času na to zábavnejšie.

Pekár spoločnosti Electrolux opatrne plniaci plech na koláče

2) Upečte Patè sucrée

Použite valček na cesto a cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenom povrchu. Cestom vyložte spodnú časť a boky 20 cm širokej formy na koláče, ktorého spodná časť sa dá vybrať. Nezabudnite odrezať okraje. Cestom vyloženú formu na koláč vložte do chladničky asi na 30 minút. Forma s cestom je pripravená. Vložte ju do rúry a pečte asi 10 minút alebo kým cesto nezhnedne. Formu s cestom odložte na bok.

Ingrediencie pre prípravu citrónového koláča s bielkovým snehom, pripravené na pečenie

3) Pripravte koláč

Na koláč, v hrnci zmiešajte cukor a vodu a priveďte do varu. Keď zmes zovrie, pripevnite na hrniec pekárenský teplomer. Keď sirup dosiahne teplotu 110 °C, vymiešajte vaječné bielka pri strednej rýchlosti. Keď zmes dosiahne teplotu 120 °C, zoberte teplotu zo sporáka. Pri indukcii je dosiahnutie tak vysokej teploty rýchle a jednoduché. Pomaly nalejte horúci sirup do misy s napenenými vaječnými bielkami.

Šéfkuchár spoločnosti Electrolux pomaly pridávajúci ingrediencie do koláča

4) Zdokonaľte koláč

Uistite sa, že zmes na koláč neustále miešate, aby ste zabránili zrazeniu vajec. Po pridaní celého sirupu neustále miešajte, kým nebude misa na dotyk chladná a sneh nevychladne na 37 °C. Snehom vyplňte vrecko na zdobenie a odložte ho do chladničky, kým ho nebudete používať.

Pekár spoločnosti Electrolux kombinujúci všetky prísady plnky

5) Pripravte citrónový puding

Zmiešajte citrónovú kôru, citrónovú šťavu a múku a vytvorte nádherne hladkú citrónovú plnku. V inej miske zmiešajte vajcia, žĺtok, soľ a cukor. Potom opatrne vmiešajte jednu zmes do druhej. Vyšľahajte do hladka a nalejte puding do upečeného koláčového cesta.

Pekár striekajúci hladkú snehovú zmes na citrónový koláč

6) Zabezpečte žiarivú citrónovú farbu

Do dutiny parnej rúry nalejte 100 ml vody. Otočte ovládač na symbol PlusSteam a zohrejte rúru na 150 °C. Stlačte tlačidlo PlusSteam a vložte koláč. Pečte 20 minúť alebo kým nedostane zlatistý povrch. Citrónový koláč nechajte úplne vychladnúť a ozdobte snehom. Prečo nepoužiť pištoľ na flambovanie a nezískať chrumkavý sneh a nepridať trochu farby?