Letný čučoriedkový koláč s mrveničkou
Suroviny
Na cesto
1 a ½ hrnčeka hladkej múky
1 hrnček mandľovej múky (máme zo Zdraveorechy.cz)
¾ hrnčeka trstinového cukru
štipka soli
160 g masla (studené)
1 vajce
Šťava z ½ citróna
Na plnku
2 hrnčeky čučoriedok
¼ hrnčeka trstinového cukru
1 lyžica šťavy z citróna
1 lyžica kukuričného škrobu
Postup
- Rúru predhrejte na180 °C. Do misy kuchynského robota dajte hladkú múku, mandľovú múku, cukor, soľ a maslo. Rozbite vajce a pridajte šťavu z citróna. Pomocou nástavca v tvare háku vypracujte cesto.
- Formu na pečenie o veľkosti 20 x 27 cm (môžete ju jemne vymastiť maslom) vyložte papierom na pečenie. Polovicu cesta rukami vtlačte na dno formy, ideálne až k okrajom.
- Čučoriedky v mise premiešajte s cukrom, šťavou z citróna a škrobom. Nasypte ich rovnomerne na cesto a navrch ako mrveničku použite zvyšok cesta.
- Pečte dozlatista asi 45-50 minút. Potom nechajte na kuchynskej mriežke úplne vychladnúť.