Osem receptov, ktoré vám pomôžu začať s Airfryer

Naposledy aktualizovaný 3.9.2020 11:54

Chrumkavé a chutné výsledky s použitím malého množstva alebo žiadnym olejom.


Losos s korením a pomarančom

Zloženie:

  • 600 g filé z lososa, najlepšie s kožou
  • 1 lyžica korenia
  • 1 pomaranč
  • 1 lyžička soli


Postup:

  1. Losos nakrájajte na štyri rovnaké kúsky.
  2. Rozdrvte korenie.
  3. Nastrúhajte pomarančovú kôru.
  4. Zmiešajte korenie, soľ a pomarančovú kôru.
  5. Votrite zmes do lososa a nechajte 15 minút pôsobiť.
  6. Vyprážajte lososa vo fritéze pomocou programu Fish.
  7. Nakrájajte pomaranč a vytlačte trochu pomarančovej šťavy na vrch uvareného lososa.



Batátové hranolky s aioli

Zloženie:

  • 2 veľké batáty
  • 1 lyžička soli
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 200 ml oleja na varenie
  • štipka kajenského korenia
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka soli


Postup:

  1. Ošúpajte a nakrájajte batáty na 0,5 cm prúžky.
  2. Vyprážajte prúžky pomocou programu Hranolky.
  3. Pre aioli: cesnak, žĺtok a citrónovú kôru zmiešajte ručným mixérom do rovnomernej zmesi.
  4. Prilievajte olej za stáleho miešania. Pokračujte v miešaní, kým zmes nezhustne.
  5. Dochutíme soľou a kajenským korením.



Pečená zelenina

Zloženie:

  • 1 baklažán
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 10 zelených šparglí
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžičky čerstvého nasekaného tymiánu
  • štipka čierneho korenia


Postup:

  1. Baklažán nakrájajte na plátky 1,5 cm a papriku nakrájajte na kúsky 2x2 cm.
  2. Odstráňte spodnú časť špargle.
  3. Celú zeleninu ochutíme, okrem špargle, olivovým olejom, soľou, korením a nasekaným tymiánom.
  4. Vyprážajte zeleninu pomocou programu Zelenina vo fritéze.
  5. V polovici varenia pridajte špargľu do zvyšku zeleniny.



Chrumkavé kuracie paličky

Zloženie:

  • 6 kuracích paličiek
  • 3 vajcia
  • šľahačka s 1 polievkovou lyžičkou vody
  • 100 g múky
  • 200 g strúhanky
  • 1 lyžička soli
  • štipka čierneho korenia
  • lyžička papriky.


Prísady pre chilli aioli:

  • 200 g aioli
  • 1 polievková lyžica jemne nakrájanej čerstvej chilli papričky
  • 1 lyžička mletej rasce


Postup:

  1. Zmiešajte múku, soľ, papriku a čierne korenie.
  2. Kuracie paličky pečte tak, že ich najprv ponoríte do pripravenej zmesi, potom do zmesi vajec a do strúhanky.
  3. Paličky rovnomerne rozložte do koša fritézy a opečte ich pomocou programu Palička.
  4. Podávame s chilli aioli.



Celé kurča plnené citrónom a cesnakom

Zloženie:

  • 1 celé kurča (cca 1,2 kg)
  • 1 citrón
  • 1 cesnaková hlavička
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica čierneho korenia


Postup:

  1. Citrón nakrájajte na polovicu.
  2. Kurča naplňte citrónom a cesnakom a potrite kurča soľou a korením.
  3. Vložte kurča do koša fritézy a opečte pomocou programu Celé kurča.
  4. Po varení nechajte kurča 10 minút odpočívať.



Steak

Zloženie:

  • 225 g steak z entrecotu / sviečkovice
  • 1 soľ
  • štipka čierneho korenia
  • 1 lyžička čerstvého nasekaného rozmarínu


Postup:

  1. Hovädzie mäso na oboch stranách ochutíme soľou, korením a rozmarínom.
  2. Vložte hovädzie mäso do fritézy a smažte pomocou programu Mäso.
  3. Po ukončení programu nechajte hovädzie mäso 5 minút odpočívať.
  4. Podávame so špargľou.



Pizza Margarita

Cesto:

  • 15 g čerstvého droždia
  • 125 ml vlažnej vody
  • štipka soli
  • 300 g pšeničnej múky


Miešajte všetky prísady do cesta 10 minút. Miska prikryte a nechajte ju 30 minút, aby cesto nakyslo. 


Paradajková omáčka (za studena):

  • 200 g konzervovaných paradajok
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica octu balsamico
  • štipka čierneho korenia
  • 1 lyžica olivového oleja
  • štipka soli


Všetky ingrediencie zmiešajte ručným mixérom.


Prílohy:

  • mozzarella
  • Bazalkové listy
  • 2 lyžice olivového oleja


Cesto rozvaľkajte na vhodnú veľkosť pre košík. Paradajkovú omáčku rovnomerne rozložte na cesto, položte na vrch cesta mozzarellu a bazalku. Pečieme na Pizza programe. Na čerstvo upečenú pizzu nakvapkajte olivový olej.



Borůvkový muffin s posýpkou (6 ks)

Muffin:

  • 200 g pšeničnej múky
  • 100 g cukru
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 15 g masla
  • 75 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 100 g mrazených čučoriedok
  • 1 polievková lyžica múčkového cukru


Posýpka:

  • 1 polievková lyžica cukru
  • 1 lyžica ovsa
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica múky


Postup:

  1. Maslo rozpustite a zmiešajte s mliekom a vajcom.
  2. Zmiešajte všetky suché prísady a potom pridajte mliečnu zmes.
  3. Zmiešajte čučoriedky a múčkový cukor spolu a potom pridajte ďalšie zložky.
  4. Zmiešajte prísady na posýpku.
  5. Nalejte muffinovú zmes do veľkých muffinových formičiek, najlepšie silikónových formičiek.
  6. Pridajte posýpku.
  7. Muffiny pečte vo fritéze na muffinovom programe.