Čo je teplovzdušná fritéza?
Praktický sprievodca povinným kuchynským spotrebičom

Teplovzdušné fritézy patria medzi nové spotrebiče, o ktorých sa veľa rozpráva a je ľahké pochopiť prečo. Ponúkajú pohodlie, kvalitu a efektivitu v dobe, keď sa ľudia snažia žiť zdravšie a šetriť peniaze.

Pri toľkých debatách však môže byť ťažké pochopiť, ako vlastne teplovzdušné fritézy fungujú a ako vám môžu poslúžiť.

Náš praktický sprievodca vás zasvätí do všetkého, čo potrebujete vedieť, vrátane toho, ako fungujú, ako ich používať a či by ste si jednu mali zaobstarať domov aj vy.

 

Air Fryers Guide - Electrolux
 
 
 

Ako funguje teplovzdušná fritéza?

Teplovzdušné fritézy používajú na prípravu jedla cirkulujúci horúci vzduch. Presnejšie povedané, jedlo vložíte do mierne uzavretej komory naplnenej rýchlo cirkulujúcim horúcim vzduchom. Tento vzduch obklopuje pokrm a odstraňuje vlhkosť z jeho povrchu, čím sa rýchlo, rovnomerne a do chrumkava upečie.
 
Nie je to ako pri vyprážaní vo fritéze alebo na panvici, keď sa jedlo vloží do horúceho oleja. V skutočnosti väčšina potravín vôbec nepotrebuje olej (viac si k tomu povieme neskôr). Vďaka tomu je jedlo zdravšie, pretože vyžaduje menej tuku na prípravu.
 
Hoci sa v mnohom podobá elektrickej rúre, jej menšie rozmery a kompaktnejší dizajn zaručujú často rýchlejšiu prípravu jedál, čo šetrí energiu a čas.
 
Znie to dobre, však? V ďalšej časti si vysvetlíme, ako to vyzerá v praxi.
 
 
 

Ako používať teplovzdušnú fritézu?

Tu je praktický návod, ktorý vám pomôže čo najlepšie využiť teplovzdušnú fritézu.
 
 

1. Pred použitím fritézu vyčistite

Ak používate teplovzdušnú fritézu prvýkrát, utrite jej vnútro vlhkou handričkou a zapnite ju na niekoľko minút, aby ste sa uistili, že funguje správne.
 
 

2. Predhrejte teplovzdušnú fritézu

Podobne ako pri bežnej rúre je dobré pred použitím teplovzdušnú fritézu predhriať. Pomáha to zabezpečiť rovnomernú a dôkladnú prípravu jedla. Nie je to nutné, ale predhriatie fritézy pomôže rýchlejšie dosiahnuť požadovanú teplotu a zároveň sa tak rýchlejšie vytvorí kôrka na vonkajšej strane potravín, ktorá v nich uzamkne vlhkosť.
 
Ak používate papier na pečenie, nevkladajte ho počas predhrievania, pretože to môže narušiť prúdenie vzduchu a dokonca spôsobiť riziko požiaru.
 
Väčšina teplovzdušných fritéz je vybavená digitálnym displejom, vďaka čomu môžete nastaviť presnú teplotu a čas a mnohé majú dokonca osobitné nastavenie pre predhriatie.
 
Odporúčame vždy si prečítať pokyny výrobcu a nastaviť teplotu podľa typu pripravovaného jedla.
 
 

3. V prípade potreby natrite kôš na pečenie olejom alebo použite papier na pečenie.

Ak používate olej, naneste ho priamo na potraviny.
 
Použitie oleja môže zabrániť prilepeniu potravín ku košu a dosiahnuť ešte chrumkavejšie jedlo. Ak používate papier na pečenie, alobal alebo iné príslušenstvo, mali by ste ich vložiť súčasne s potravinami.
 
 

4. Vložte potraviny do koša

Keď fritéza dosiahne požadovanú teplotu, vložte do nej potraviny a začnú sa pripravovať. Kôš nesmie byť preplnený, pretože to môže brániť cirkulácii vzduchu a rovnomernej príprave jedla.
 
 

5. Pravidelne kontrolujte jedlo

Časy prípravy jedla sa môžu líšiť a rovnako ako pri iných kuchynských spotrebičoch by ste mali fritézu počas používania sledovať. Stačí ju otvoriť a zatriasť košom alebo obrátiť potraviny pomocou kliešťov či špachtle.
 
Niektoré najnovšie fritézy sú vybavené sklenenou alebo priehľadnou prednou časťou, ktorá umožňuje kontrolovať potraviny bez toho, aby ste museli vyberať kôš, a prerušiť tak proces prípravy. Nielenže sa tak jedlo pripraví rýchlejšie a presnejšie, ale môžete ušetriť aj čas a energiu.
 
 

6. Vyberte jedlo z fritézy

Po dokončení prípravy vyberte kôš a jedlo môžete podávať.
 
Odporúča sa, aby ste vo fritéze používali len drevené alebo plastové náčinie, pretože kovové môže poškriabať alebo poškodiť povrchovú vrstvu.
 
V tomto kroku si dávajte obzvlášť pozor, pretože kôš a jedlo sú veľmi horúce.
 
 

7. Nechajte teplovzdušnú fritézu vychladnúť

Ak ste skončili s používaním fritézy, nechajte ju úplne vychladnúť. Najbezpečnejšie je odpojiť fritézu z elektriny.
 
 

8. Vyčistite fritézu

Po použití utrite vnútro fritézy čistou vlhkou handričkou, a to aj v prípade, že ste varili s použitím papiera na pečenie.
 
Väčšinu fritovacích košov možno umývať v umývačke riadu, ale zaberajú veľa miesta, preto zvážte, či ju nestačí iba rýchlo poutierať alebo či potrebuje dôkladné umytie.
 
Odporúča sa nepoužívať drôtenky a najmä nie z ocele, pretože môžu poškodiť povrchovú úpravu.
 
 
 

Čo môžete pripravovať v teplovzdušnej fritéze?

Fritéza je vhodná pre väčšinu jedál, ktoré možno pripraviť v bežnej rúre alebo vyprážať na varnom paneli. Patria sem mrazené potraviny, ako sú hranolčeky, nugetky a zelenina. Môžete tiež pripravovať čerstvé a chladené potraviny, ako sú kuracie prsia alebo slanina, zemiaky či ryby. 

Zoznam sa tu však zďaleka nekončí. Môžete v nej variť aj vajcia natvrdo alebo piecť koláče, sušienky či brownies.

Teplovzdušné fritézy sa tešia čoraz väčšej obľube, takže ľahko nájdete inovatívne a chutné recepty.

Existujú však potraviny alebo jedlá, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Teplovzdušná fritéza nie je vhodný kuchynský spotrebič na ohrievanie tekutín a rýchlo cirkulujúci vzduch môže vysušiť potraviny, ktoré si vyžadujú oddelenú prípravu. Dobrým príkladom je brokolica, pri ktorej sa hrubá stonka varí úplne inak ako jemné končeky ružičiek.

Tu je niekoľko ďalších potravín, ktoré by ste nemali pripravovať vo fritéze:

  • Jedlá z vlhkého cesta
  • Jedlá s omáčkou
  • Polievka
  • Pukance (pri pukaní sa môže zachytiť v ohrievacom telese, čo vedie k riziku požiaru)
  • Ryža alebo iné obilniny, ktoré sa musia variť vo vode

Nech už pripravujete akékoľvek jedlo, fritézu neprepĺňajte. Preplnený kôš obmedzí prúdenie horúceho vzduchu, čo môže viesť k nerovnomerne alebo nedostatočne uvarenému jedlu.



Treba vo fritéze používať olej?

Mnoho ľudí sa v súčasnosti snaží stravovať zdravšie, čo môže zahŕňať aj zníženie množstva tuku pri príprave jedla. 

V teplovzdušnej fritéze viete pripraviť chrumkavé jedlá bez potreby vyprážania. Mnohé potraviny však stále vyžadujú trochu oleja na prípravu. Najlepšie je riadiť sa pokynmi v danom recepte.

Ak máte pridať olej, použite radšej olej v spreji na dosiahnutie tenšej vrstvy, namiesto fľaše, z ktorej sa olej rozlieva nerovnomerne. Ak predsa len uprednostňujete olej z fľaše, skúste použiť štetec na pečenie, s ktorým potraviny natriete rovnomernejšie.


Môže sa vo fritéze používať fólia alebo iné príslušenstvo?

Ľahko dostupné kuchynské potreby, ako je hliníková fólia alebo papier na pečenie, sa môžu používať na uľahčenie prípravy jedla a zníženie potreby čistenia po každom použití.

Vo fritéze je možné používať aj iné nádoby vhodné do rúry, napríklad zo skla, keramiky, kovu alebo silikónu. Vo všeobecnosti platí, že ak je riad bezpečný pre rúru, je bezpečný aj pre fritézu. 

Mali by ste však dávať pozor, aby ste neobmedzili prúdenie vzduchu vo fritéze, pretože to zabráni tepelnej úprave a mohlo by dokonca viesť k požiaru. Pred použitím akéhokoľvek príslušenstva vo fritéze odporúčame dôkladne si prečítať pokyny výrobcu.

Na trhu nájdete množstvo príslušenstva pre fritézu, vrátane podnosov, stojanov a silikónových košov, ktoré uľahčujú čistenie. 


Ako čistiť a udržiavať teplovzdušnú fritézu?

Čistenie teplovzdušnej fritézy po každom použití je hygienické a pomáha predchádzať nežiaducim zápachom zo zvyškov jedla alebo olejov. 

Navyše, je to veľmi jednoduché. 

Kôš je potrebné vyčistiť po každom použití, môžete ho utrieť a zvyčajne sa dá umývať aj v umývačke riadu.

Občas je dobré fritézu vyčistiť dôkladnejšie. Treba však mať na pamäti, že ohrievacie teleso a vonkajší kryt fritézy sa musia vždy umývať ručne a len vtedy, keď je fritéza úplne vychladnutá a odpojená od elektrickej siete.

Jednotlivé modely fritéz sa môžu mierne líšiť, pretože sa postupom času vyvíjajú novšie modely. Najlepšie je preto riadiť sa pokynmi v návode na použitie alebo výrobcu, aby ste sa uistili, že každú časť umývate správne. 


Čas prípravy jedál vo fritéze

Pri použití fritézy namiesto bežnej rúry môžete zvyčajne skrátiť čas prípravy. Teplovzdušné fritézy zároveň využívajú celkovo nižšiu teplotu, takže sú rýchlejšie a účinnejšie ako bežné rúry. 

Pred použitím fritézy by ste si mali vždy prečítať pokyny výrobcu a dodržiavať špecifický návod na obale potravín.



Je príprava jedál v teplovzdušnej fritéze zdravšia ako iné spôsoby?

Zdravie je u každého na prvom mieste a mnoho ľudí si preto kladie otázku, či je príprava pokrmov v teplovzdušnej fritéze zdravšia ako príprava v rúre.

Prípravou v rúre a v teplovzdušnej fritéze si potraviny zachovávajú rovnaké nutričné hodnoty, pretože teplovzdušné fritézy a rúry používajú podobné technológie ohrevu. 

Porovnanie prípravy pokrmov vo fritéze s klasickým smažením na oleji je však na mieste. V prípade fritézy by malo byť potrebné podstatne menšie množstvo oleja, preto môžu byť jedlá z fritézy zdravšie.



Náklady, hodnota a spotreba fritéz

Mnoho ľudí sa pri rozhodovaní, či je pre nich fritéza vhodná, zameriava na náklady v porovnaní s prevádzkou rúry a celkovú spotrebu energie.

Vo všeobecnosti je prevádzka fritézy lacnejšia v porovnaní s prípravou rovnakého jedla v bežnej rúre. Dôvodom je menšia spotreba energie potrebná na ohrev a rýchlejšiu prípravu jedál.

Fritézy však majú zvyčajne aj menšiu celkovú kapacitu. Ak teda pripravujete jedlo pre viacero ľudí alebo niekoľko rôznych pokrmov, môže byť efektívnejšie použiť rúru a pripraviť všetko naraz.

Teplovzdušná fritéza zrejme úplne nenahradí potrebu rúry, ale je to šikovný pomocník do kuchyne na prípravu menších porcií jedla alebo samostatných pokrmov.



Aké sú najčastejšie problémy s teplovzdušnou fritézou?

Medzi časté problémy teplovzdušných fritéz patrí nerovnomerne pripravené alebo príliš suché jedlo. Zvyčajne sa to dá ľahko napraviť. Stačí upraviť teplotu alebo čas prípravy. Treba sa tiež uistiť, že kôš nie je preplnený a že fólia, papier na pečenie alebo iné príslušenstvo nebránia cirkulácii vzduchu.
 
Ak narazíte na zložitejší problém alebo sa domnievate, že vaša fritéza nefunguje správne, prestaňte ju používať, prečítajte si príslušné pokyny a obráťte sa na výrobcu. Tak ako pri iných kuchynských spotrebičoch, aj pri fritéze treba dávať prednosť bezpečnosti a používať ju len v rámci odporúčaných pokynov.
 
 
 

Je pre vás teplovzdušná fritéza vhodná?

Teplovzdušné fritézy sú populárnou voľbou do domácnosti z určitých dôvodov. Pri správnom používaní môžu ponúkať jeden z najrýchlejších, najúčinnejších a dokonca najzdravších spôsobov prípravy jedla. Sú všestranné a praktické a stali sa nevyhnutnou výbavou mnohých moderných kuchýň.
 
Teraz , keď už viete všetko o teplovzdušných fritézach, pozrite si celý náš sortiment kliknutím na odkaz nižšie.

https://www.electrolux.sk/kitchen/small-kitchen-appliances/fryers/air-fryers/