Dúhové bagely

Nádherné a chutné

Dúhové bagely pochádzajú z Brooklynu v New Yourku a sú pestrofarebnou verziou bežných bagelov. Tento pôsobivý efekt dosiahnete tónovaním cesta a zapracovávaním rôznych farieb ešte pred pečením. Jednoduchý recept popísaný nižšie vynecháva obvyklý komplikovaný krok varenia bagelov a namiesto toho využíva parnú rúru na dosiahnutie optimálnych výsledkov. V porovnaní s normálnym bagelom neexistuje žiadny rozdiel v chuti, takže si ich môžete vychutnať v zvyčajnej verzii s obľúbenou polevou.

Ingrediencie (asi na 10 bagelov)

2 šálky teplej vody
1 balenie sušeného droždia
1 lyžica cukru
6 šálok univerzálnej múky (trochu múky si zatiaľ odložte)
2 lyžičky soli
1 polievková lyžica rastlinného oleja + trochu oleja na vymastenie misy
Ružová, biela a čierna potravinárska farba

Postup

 

1. V mise stolného šľahača zmiešajte teplú vodu a cukor. Do cukrovej vody pridajte droždie a nechajte odstáť, kým sa netvoria bublinky a pena (asi 10 minút).

2. K vode pridajte múku, olej a soľ.

3. Pomocou hákov na miesenie cesta mieste cesto asi 5 minút (ak nepoužívate stolný šľahač, mieste cesto drevenou varechou dovtedy, kým nebude na miešanie príliš husté). Asi po 5 minútach vyberte cesto z misky a mieste ho rukou ešte ďalších 5 minút, až kým nebude mať hladkú (vôbec nie lepivú) konzistenciu. Ak je cesto stále lepkavé, posypte ho múkou a mieste, až kým sa neprestane lepiť.

4. Cesto preložte do veľkej misy vymastenej olejom. Prikryte plastovou fóliou a nechajte 60 minút kysnúť na teplom mieste, až kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

5. Keď cesto vykysne, zatlačte ho a rozdeľte na 3 rovnomerné časti. Každú porciu cesta zafarbite inou potravinárskou farbou. Odporúčame vám, aby ste každú časť cesta miesili 10 až 15 minút, aby ste získali peknú, rovnomernú farbu. Cesto, ktoré práve nepoužívate, zabaľte do plastovej fólie, aby nevyschlo.

6. Cesto vyvaľkajte na doske a nakrájajte na prúžky s rozmermi 2,5 cm krát 15 cm. Cesto zakrúťte, aby vytvorilo špirálu a konce spojte.

7. Premiestnite na mierne vymastený povrch, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na mieste bez prievanu dovtedy, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem, to znamená približne 20 – 30 minút.

8. Bagely poukladajte na rošt na pečenie a pečte pri nízkom parnom nastavení s teplotou 150 °C po dobu 12 minút. Teplotu zvýšte na 200 °C (390 °F) a pečte ďalších 10 minút. Nakoniec nechajte bagely odpočinúť pod utierkou.