Veľkonočné judáše

Vytvarujte tie najkrajšie symboly

Upečte si to najsladšie a najkrajšie veľkonočné pečivo – judáše. Cesto je podobné ako na mazanec alebo vianočku, ale bohatšie, hutnejšie a s medom. Pohrajte sa s tvarovaním a skúste rôzne veľkonočné symboly, ktoré sa budú pekne vynímať na sviatočnom stole. S video návodom od Pečem pecen to hravo zvládnete. A nezabudnite, judáše majú byť vzdušné, lesklé a mäkké, nie chrumkavé. S tým vám pomôže para v rúre PlusSteam.

Ingrediencie

600 g hladkej múky, 125 g mlieka, 125 g smotany na šľahanie, 20 g čerstvého droždia (7 g sušeného droždia), 100 g zmäknutého masla, 60 g cukru, 30 g medu, 1 vajce, 1 žĺtok, 5 g soli, bielok na potretie, troška citrónovej kôry alebo muškátového orieška kvôli vôni, nové korenie, klinčeky alebo hrozienka na dozdobenie

Postup

  1. Do misy kuchynského robota dajte múku, droždie, soľ. Premiešajte, pridajte zvyšné suroviny a korenie podľa chuti. Ak máte poruke čerstvé droždie, z celkového množstva múky a mlieka odoberte 2 lyžice z každého, premiešajte s nadrobeným droždím v jednoliatu kašičku a nechajte na teplom mieste, kým sa zmes nerozbublá.
  2. Vložte hnetací hák a hneťte asi 10 – 12 minút, kým nezískate krásne pružné cesto s konzistenciou podobnou plastelíne.
  3. Cesto prikryte fóliou alebo vekom a nechajte zrieť v teple asi 60 minút alebo kým sa nezdvojnásobí. Možný je aj variant kysnutia v chladničke, keď chcete judáše čerstvé ráno a nechcete vstávať zbytočne skoro.
  4. Cesto rozdeľte na 50 g kúsky a z každého uváľajte prameň, z ktorého následne upletiete rôzne tvary. Pokiaľ chcete mať tvarovanie obzvlášť jednoduché, nechajte rozdelené kúsky vychladiť 20 minút v chladničke.
  5. Vytvarované judáše vyložte na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryte a nechajte kysnúť v teple pri zapnutej žiarovke asi 30 minút alebo kým viditeľne nezväčšia svoj objem (z cesta kysnutého v chlade kysnú pomalšie, v každom prípade sa riaďte skôr vzhľadom ako časom). Plechy v priebehu kysnutia prestriedajte.
  1. Rúru nastavte na teplý vzduch s priparovaním (PlusSteam) a nechajte predhriať na 200 °C. Naspodok rúry vlejte asi 2 dcl vody.
  2. Judáše postriekajte vodou z rozprašovača a potrite bielkom rozšľahaným s lyžicou vody alebo mlieka.
  3. Po dosiahnutí teploty vložte plechy s vytvarovaným pečivom a pečte 10 – 12 minút. Podľa potreby teplotu znížte na 180 °C alebo prestriedajte plechy v polovici pečenia (tým vyvetráte aj prebytočnú paru).
  4. Teplé judáše podľa chuti potrite rozohriatym medom.