Tradičná veľkonočná hlavička

Tradičná veľkonočná hlavička

od Dariny Křivánkovej

Hlavička je dôležitou súčasťou veľkonočného hodovania. Podávala sa na Bielu sobotu a symbolizovala ukončenie dlhého pôstu. Čo rodina, to originálna chuť. My vám prinášame rokmi osvedčený recept babičky Dariny Křivánkovej, ktorá sama hovorí: „Za tie roky som nenašla dôvod robiť ju inak. Aj keď som ich vyskúšala veľa, k tejto klasike sa vždy rada vrátim.“

PS: hlavička = plnka 😊

Ingrediencie

1 kg údenej krkovičky, 6 žemlí, 20 g droždia, 8 vajec, 125 ml mlieka, 2 lyžice krupice, 3 hrste žihľavy, pol lyžičky muškátového kvetu, 2 strúčiky cesnaku, soľ a korenie, maslo a strúhanka na vymastenie a vysypanie formy

MULTIFUNKČNÁ PARNÁ RÚRA COMBISTEAM PRO

Rúra CombiSteam Pro umožňuje varenie, pečenie, grilovanie aj vákuové varenie. Čistí sa sama parou a disponuje zabudovanou teplotnou sondou.

Postup

  1. Údené mäso zalejte vodou a hodinu povarte na miernom ohni. Mäso vyberte, vývar nechajte mierne vychladnúť.
  2. Žemle pokrájajte na kocky, dajte do misy, rozdrobte k nim droždie a zalejte ich teplým vývarom tak, aby nasiakli. Použite radšej menej tekutiny a prípadne ju pridajte. Vychladnuté mäso pokrájajte na kocky.
  3. Oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky rozmiešajte v mlieku spolu s krupicou, z bielkov ušľahajte tuhý sneh. Nasekajte žihľavu.
  4. K namočeným žemliam pridajte korenie, posekaný cesnak, mäso, byliny, žĺtky s mliekom a dôkladne premiešajte. Nakoniec po častiach zapracujte sneh a podľa chuti dosoľte a okoreňte.
  5. Pekáč potrite maslom a vysypte strúhankou. Nalejte do neho plnku – mala by byť asi 5 cm vysoká. Dajte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 45 minút, povrch plnky by mal zozlatnúť. V malých formičkách bude plnka upečená za 25 až 30 minút, vo vyššej forme jej doprajte asi 50 minút.