Nepečený citrónovomangový cheesecake

Tento dezert je dnes obľúbený po celom svete. Jeho pôvod siaha oveľa ďalej do minulosti, než by sa zdalo. Tvarohové torty boli totiž známe už pred 4000 rokmi v starovekom Grécku. Pôvodne išlo o jednoduchý recept z pšeničnej múky, medu a syra. Dnes však máme veľa vynikajúcich verzií s čokoládou alebo ovocím. Vyskúšajte tú našu.

Ingredience

Na dvoch menších barančekov budete potrebovať:

500 g hladkej múky, 230 g mlieka napoly so smotanou (podľa potreby prilejeme viac mlieka), 75 g cukru, 70 g masla, 6 g soli, 1 vajce, 15–20 g čerstvého droždia, 1 vajce na potretie, kokos alebo mandľové lupienky na vytvorenie ovčej „vlny“

Postup

1. Z celkového množstva surovín odlejte 50 ml mlieka, ohrejte ho asi na 35 °C, rozdrobte doňho droždie, primiešajte lyžičku cukru a 40 g múky (opäť odobrané z uvedeného celkového množstva). Nechajte zmes asi 15–20 minút pracovať, kým nezväčší svoj objem cca 3-násobne.

2. Použite hák na miesenie cesta a nechajte ho pracovať asi 10–12 minút, kým nevznikne krásne pružné cesto s konzistenciou podobnou plastelíne. Pokiaľ máte radi extra nadýchané cesto, nechajte ho pokojne miesiť ďalších 8 minút a mierne zmäknuté maslo pridajte až po prvej polovici miesenia.

3. Cesto prikryte fóliou alebo vrchnákom a nechajte ho kysnúť v teple ďalších 60 minút alebo pokým dvojnásobne nezväčší svoj objem. Môžete tiež nechať cesto kysnúť v chladničke, prípadne časť cesta nechať v teple, časť použiť až druhý deň a nechať kysnúť cez noc nevytvarované v chlade – pokiaľ chcete barančeka ráno čerstvého.

4. Ak cesto rozdelíte na polovicu, z každej odoberte asi 50 g na hlavu barančeka (vytvarujte kruh, ktorý mierne stlačíte do trojuholníka) a následne desať 20 g kúskov na nohy a ušká (vytvarujte valčeky). Zvyšok cesta rozdeľte na malé kúsky (15–20 g) a z nich urobte guľôčky. 

Uložte na plech s nepriľnavým povrchom alebo vyložený papierom na pečenie a medzi jednotlivými kúskami nechajte asi polcentimetrové medzery, aby mohol baranček ešte dokysnúť. Môžete sa nechať inšpirovať obrázkom.

5. Barančeka nechajte kysnúť v rúre pri zapnutej žiarovke asi 30 minút alebo dokým viditeľne nezväčší svoj objem (pri ceste kysnutom v chlade prebieha kysnutie pomalšie, pokojne aj hodinu a pol).

6. Rúru nastavte na režim teplého vzduchu s priparovaním (PlusSteam) a nechajte predhriať na 175 °C. Na dno rúry nalejte asi 1,5 dcl vody.

7. Barančeka natrite rozpusteným maslom, ako oči použite klinčeky a ozdobte kokosom alebo mandľami.  

8. Barančeka vložte do vyhriatej a naparenej rúry, po asi 10 minútach pečenia vyvetrajte zvyšok pary a znížte teplotu na 165 °C. Celkovo sa pečie asi 25 minút, ale orientujte sa podľa farby. Para na začiatku sa postará o extra mäkkú kôrku.