Nepečený citrónovomangový cheesecake

Tento dezert je dnes obľúbený po celom svete. Jeho pôvod siaha oveľa ďalej do minulosti, než by sa zdalo. Tvarohové torty boli totiž známe už pred 4000 rokmi v starovekom Grécku. Pôvodne išlo o jednoduchý recept z pšeničnej múky, medu a syra. Dnes však máme veľa vynikajúcich verzií s čokoládou alebo ovocím. Vyskúšajte tú našu.

Ingredience

Na dvoch menších barančekov budete potrebovať:

500 g hladkej múky, 230 g mlieka napoly so smotanou (podľa potreby prilejeme viac mlieka), 75 g cukru, 70 g masla, 6 g soli, 1 vajce, 15–20 g čerstvého droždia, 1 vajce na potretie, kokos alebo mandľové lupienky na vytvorenie ovčej „vlny“

Beránci z fritézy

5. Baránka nechajte kysnúť v rúre pri zapnutej žiarovke asi 30 minút, alebo pokiaľ viditeľne nezväčší svoj objem (z cesta kysnutého v chlade kysnú pomalšie, pokojne aj hodinu a pol). Je možné aj baránka po 15 min schovať do chladničky, prikrytého napríklad vekom, a upiecť až neskôr – v chladničke dokynie cez noc a ráno sa len vyberie a upečie.

6. Baránka pomašľujte, ozdobte (namiesto očí použite klinčeky či nové korenie) a posypte kokosom, cukrovými perlami alebo mandľami.

7. Fritézu s baránkom zapnite na 160 °C na teplovzduch (AirFry), pokiaľ nestihol optimálne dokysnúť, môžete ho prvých 5 min piecť v režime Fry/Steam. Pečie sa asi 15 minút.

Môžete tiež použiť náš videonávod.

V rúre:
Do vyhriatej a naparenej rúry vložte baránka, po cca 10 minútach pečenia vyvetrajte zvyšok pary a dopečte. Dohromady sa pečie cca 15 min, 25 minút vo veľkej rúre, ale orientujte sa podľa farby. Para v začiatku zaistí extra mäkkú kôrku.